Fråga 2021/22:1514 Branden i Hargeisa

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Somaliland, som sedan 1991 är en självstyrande och demokratisk del av Somalia, har återkommande överraskat med sin positiva utveckling. Landet är som bekant ett föredöme i sin del av världen som präglas av fattigdom och oroligheter, varför potentialen att med en riktad politik utveckla landet är stor.

Mot bakgrund av detta är det sorgligt att många länder, däribland Sverige, ytterst sällan arbetar direkt med Somaliland i viktiga frågor. När vi nu har en förhållandevis stabil statsbildning som dessutom kan trygga säkerheten borde regeringens prioriteringar i detta avseende riktas mot just Somaliland.

Just nu ser vi ett extra behov av stöd. Till följd av en omfattande brand på en marknad i landets huvudstad Hargeisa har omkring 1 000 butiker och 4 200 stånd och bord förstörts. Detta har drabbat fler än 17 000 människor som varit direkt beroende av marknaden för sin försörjning, och ett trettiotal fick föras till sjukhus med allvarliga brännskador.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Matilda Ernkrans svara på följande fråga:

 

Har statsrådet vidtagit några åtgärder i syfte att understödja Somaliland efter den omfattande branden i Hargeisa eller kan vi förvänta oss att de får stöd i framtiden?