Fråga 2021/22:1510 Synkontroller vid körkortsförnyelse

av Emma Hult (MP)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Studier visar att över 650 000 privatpersoner (det vill säga ungefär 10 procent av Sveriges privatbilister) kör bil med otillräcklig syn, vilket försvårar möjligheterna att nå nollvisionen. Om dessa personer skulle ansöka om körkortstillstånd i dag hade de först behövt korrigera sin syn med linser eller glasögon innan tillståndet skulle kunna utfärdas. 

Denna siffra är inte ny, och betydelsen av att ha tillräckligt god syn i trafiken har lyfts flera gånger av riksdagens trafikutskott. När du ansöker om körkortstillstånd måste din syn testas. Men efter det krävs aldrig några återkommande synkontroller, trots att vi vet att synen förändras med åren. Detta gäller om du är privatbilist vill säga. Om du däremot är yrkesförare måste du pröva din syn vart femte år för att säkerställa att du har tillräcklig god syn. Det känns märkligt att de trafikanter som yrkesförarna möter på våra vägar inte behöver leva upp till samma synkrav som de som kör yrkestrafik. Denna uppfattning delas dessutom av svenska folket. I en Kantar Sifo-undersökning från maj 2021 instämde 72 procent helt eller delvis i att privatbilister, likt yrkesförare, borde ha återkommande krav på synkontroller vid körkortsförnyelse. Undersökningen visade dessutom att 81 procent ansåg att det borde vara obligatoriskt med synkontroller i samband med körkortsförnyelse senare i livet.

Därför vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa tryggheten på våra vägar och se till att även privatbilister har tillräckligt god syn för att köra bil?