Fråga 2021/22:1509 En utredning om delning av Trafikverket

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 1 april 2010 tog Trafikverket över de verksamheter som tidigare fanns inom Banverket och Vägverket. Trafikverket har sedan sammanslagningen av de båda verken gått från att vara utförare till renodlad beställare. Myndigheten har i dag närmare 10 000 anställda och därtill kan läggas ett stort antal inhyrda konsulter. 

Riksrevisionen har vid ett flertal granskningar av Trafikverket kommit fram till att verket systematiskt underskattar kostnaderna för ny infrastruktur. För de 142 investeringsobjekten i den senast reviderade nationella planen var den genomsnittliga kostnadsökningen 39 procent på bara fyra år, vilket motsvarar 58 miljarder kronor. Dessa kraftiga kostnadsökningar kräver omfattande och skyndsamma åtgärder för att värna skattebetalarnas pengar.

Från 2010 har Trafikverket ingen utförarorganisation utan agerar uteslutande som beställare. När en kunskapsintensiv verksamhet inte har egen verksamhet förloras ofta sakområdeskompetensen. Den 22 december 2021 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som Trafikverket behöver vidta för att kunna bedriva visst järnvägsunderhåll i egen regi.

Vi sverigedemokrater hade gärna sett en utredning avseende en delning av Trafikverket med en återgång till ett banverk och ett vägverk samt verksamhet i egen regi. En delning av Trafikverket kunde göras relativt snabbt genom att införliva statliga Infranord AB i ett nytt banverk och därmed säkerställa verksamhets- och utförandekompetens på järnvägsområdet. Vad gäller ett nytt vägverk borde ett liknande förfarande kunna genomföras genom att införliva statliga Svevia AB och på liknande sätt säkerställa verksamhets- och utförandekompetens på vägområdet.

Experimentet med att slå ihop Banverket och Vägverket har nu testats sedan 2010 och det är, enligt oss, hög tid att utvärdera om experimentet gav önskade synergieffekter, kvalitetshöjande effekter och höjd kostnadseffektivitet, vilket var utgångspunkten för sammanslagningen till nuvarande Trafikverket.

Med anledning av texten ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att verka för en utredning avseende en delning av Trafikverket till ett banverk och ett vägverk?