Fråga 2021/22:1506 Övergången från gymnasiesärskolan till arbetsmarknaden

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Elever i särskolan erbjuds i dag en anpassad undervisning där ämnen och bedömning sker enligt speciella regler. Att kvaliteten måste höjas är uppenbart liksom att tillgången på utbildade behöriga lärare måste öka. Såväl Skolverket som Skolinspektionen har också återkommande påtalat brister i hur skolans huvudmän organiserar undervisningen, där eleverna inte alltid får chans att nå sin fulla potential och därmed utvecklas under skolgången.

Gymnasiesärskolan har gjort en intressant och positiv resa sedan Liberalerna i regeringsställning breddade utbudet av program och yrkesprogram så att även elever i gymnasiesärskolan kan välja utifrån intresse men också arbetsmarknadsläget. Min erfarenhet är dock att det fortfarande är så att när ungdomarna lämnar gymnasieskolan är det inte ovanligt att man fastnar i en daglig verksamhet eller riskerar långvarigt utanförskap och att man hamnar i Arbetsförmedlingens register. Det är centralt att tidigt följa upp dels elevernas förutsättningar att komma ut på yrkespraktik, dels hur detta kan underlättas ytterligare och den vägen också stötta en smidig övergång direkt ut i arbetslivet.

Mot bakgrund av detta är min fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Kommer statsrådet och regeringen att initiera en uppföljning av gymnasiesärskolans arbete med yrkeskoppling som inkluderar elevernas etablering på arbetsmarknaden?