Fråga 2021/22:1505 Antalet poliser i Västmanland

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Västmanland har sedan regeringens polisreform i dag 30 färre poliser och ett tjugotal färre utredare trots återkommande löften och uttalanden om att det ska bli fler ”polisanställda”. Åtminstone i Västmanlands län har vi inte sett någon som helst effekt; tvärtom tappar vi resurser och förmåga. Även om ledningen i länet för stunden prioriterat upp ett antal kommuner på grund av mycket allvarliga brott som mord, skjutningar och explosioner så kan det inte vara så att vissa kommuner i princip blir av med polisnärvaro eller utredningsresurser. 

Västerås och även andra, mindre, orter i länet har det senaste halvåret drabbats extra där ärenden kräver extra utredningsresurser. I min hemkommun Västerås har vi också sett flera uppgörelser mellan kriminella personer och nätverk, vilket bidrar till ökad otrygghet i stadsdelar som redan kämpar med att återupprätta tryggheten för allmänheten. Den polisiära synligheten är sämre och vi har i stället färre poliser i yttre tjänst, allt detta samtidigt som invånarantalet ökar i landet.

Västerås har fortfarande ett utsatt område på polisens lista men också områden som kan komma att bli riskområden om inget görs.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att agera särskilt och följa upp att även Västmanland inte bara får tillbaka poliser vi tappat, utan även kan säkra en utbyggnad av förmågan i länet?