Fråga 2021/22:1494 Gammelsvenskby i Ukraina

av Markus Wiechel (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Gammalsvenskby är en del av ”Zmijivka” i Chersondistriktet i Ukraina. Byns namn kommer ursprungligen av att den bebos av ättlingar till omkring 1 000 tvångsförflyttade estlandssvenskar från Dagö i dagens Estland, som fram till 1721 var en del av Sverige. Vissa av invånarna i byn talar fortfarande en svensk dialekt. Trots att kontakten med Sverige har varit nästan obefintlig under ett århundrade kom befolkningen i Gammalsvenskby att upprätthålla sina gamla traditioner. För ungefär hundra år sedan återupprättade man dessutom aktivt vissa band med Sverige.

I dag är läget i byn allvarligt. I mitten av mars kom rapporter om att byn omringats av ryska trupper som förhindrade införsel av mat och mediciner. Kort därefter, torsdagen den 24 mars, stod det klart att Ryssland i praktiken åtminstone rent administrativt har kontroll över hela området. Ett antal tidigare invånare i byn har lyckats fly till Sverige, och bland dessa är oron stor över vad som sker i regionen.

Det är inte särskilt konstigt. Rysslands ofattbara invasion av Ukraina har som bekant inte bara orsakat död och misär. Spår visar hur ryska trupper begått fruktansvärda övergrepp, där de har mördat och våldtagit människor urskillningslöst. Man har aktivt förstört egendom och rånat civilbefolkningen. För många är det tydligt att den ryska invasionen syftar till att på det mest brutala sättet tvinga invånarna i Ukraina till underkastelse, varför såväl Estland som Lettland numera kallar de ryska dåden i Butja och Irpin för folkmord.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Har ministern vidtagit några åtgärder i syfte att stärka och säkra de band som finns mellan Sverige och invånarna i Gammalsvenskby sedan Ryssland tagit kontroll av området eller på något sätt verkat för att förhindra en utplåning av deras arv?