Fråga 2021/22:1484 Stöd till demokratin i Filippinerna

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 9 maj är det planerat val i Filippinerna. Den sittande presidenten Rodrigo Duterte kan enligt konstitutionen inte bli återvald. Men även om Duterte avgår finns en stor risk för fortsatt våld och korruption i landet.

President Duterte har gjort sig känd för en mycket brutal och hårdför agenda mot droghandeln i landet men också för att använda dödligt våld mot såväl politiska motståndare som journalister, fackföreningsrepresentanter, jurister och människorättsförsvarare. Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) uppskattar att mellan 12 000 och 30 000 civila kan ha dödats som ett resultat av Dutertes ”krig mot drogerna” bara under hans första tre år vid makten. De omfattande morden är direkt sanktionerade av Duterte själv, och han har dessutom utlovat straffrihet till de poliser som deltar i dem.

Duterte har upprepade gånger gjort extrema uttalanden, och han har varit tydlig med att han inte bryr sig om mänskliga rättigheter. Under coronapandemin har han till exempel uppmanat säkerhetsstyrkor att skjuta för att döda dem som bryter mot utegångsförbudet.

Valrörelsen pågår redan, samtidigt som coronarestriktionerna har skärpts på flera håll i landet. Den ledande kandidaten Ferdinand Romualdez Marcos Jr, eller Bongbong Marcos som han också kallas, är son till landets tidigare diktator Ferdinand Marcos. Som vicepresidentkandidat har han vid sin sida Sara Duterte, dotter till den nuvarande presidenten. Bongbong Marcos har lovat att fortsätta Rodrigo Dutertes ”krig mot drogerna” med samma kraft. Även om han betonar vikten av att samtidigt fokusera på förebyggande arbete riskerar kriget mot drogerna att också i fortsättningen bli en blodig historia. Marcos har heller inte visat något intresse för att låta ICC undersöka de brott som har begåtts. Han konstaterar att utredarna kan komma som turister till Filipinerna men att de inte kommer att få någon hjälp av regering eller myndigheter.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern och Sverige för att stärka demokratin i Filippinerna, i synnerhet inför årets presidentval?