Fråga 2021/22:1476 Miljöpåståenden till konsumenter

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

I ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen nyligen, noterades att en uppdatering av EU:s konsumentregler föreslås med syfte att ge konsumenterna mer inflytande över den gröna omställningen.

Uppdateringen ska bland annat innefatta skrivningar om otillbörliga affärsmetoder genom att nya metoder läggs till i den befintliga förteckningen över förbjudna otillbörliga affärsmetoder, den så kallade svarta listan. De nya metoderna omfattar bland annat att allmänna vaga miljöpåståenden där produktens eller försäljarens utmärkta miljöprestanda inte kan bevisas, inte ska få göras. Exempel på sådana allmänna miljöpåståenden är ”miljövänlig”, ”eko” eller ”grön”, som felaktigt antyder eller ger ett intryck av utmärkt miljöprestanda. Dessutom ska det inte vara tillåtet att göra ett miljöpåstående om hela produkten när det egentligen endast gäller en viss aspekt av produkten. Syftet är bland annat säkerställande av miljöpåståenden så att de ska vara rättvisande för konsumenter. Därigenom ska man kunna välja produkter som verkligen är bättre för miljön.

För drygt ett år sedan ställde jag en skriftlig fråga till dåvarande statsråd med ansvar för konsumentpolitik, Vilseledande miljöpåståenden i reklam 2020/21:1676. Frågeställningen var: På vilka sätt kommer statsrådet och regeringen att agera för att svenska konsumenter ska kunna tillförsäkras att utlovat hållbara eller så kallat miljövänliga produkter verkligen är det? Den ställdes mot bakgrund av att en undersökning av EU tillsammans med konsumentmyndigheter kommit fram till att cirka hälften av miljöpåståenden i reklam var falska, och i 59 procent av fallen fanns inga bevis för att stödja miljöpåståendena. Svaret på min fråga till statsrådet var i princip att regeringen är aktiv i frågan och positiv till initiativ som syftar till att motverka vilseledande miljöargument i marknadsföring. Aktivitet från regeringen har uteblivit, vilket ger frågan: Varför har inte regeringen agerat tidigare på detta viktiga område?

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Hur kommer det sig att statsrådet inte föregått den eventuellt kommande EU-regleringen så att svenska konsumenter får rättvisande miljöpåståenden om produkter?