Fråga 2021/22:1475 Kostnader för bundna bolån

av Mats Persson (L)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Riksbankens planer på att höja reporäntan gör att osäkerheten ökar för många hushåll. Allt fler väljer nu därför att binda sina bolån. Men för den som vill sälja sitt boende innan bindningstiden på lånet har löpt ut väntar omotiverat höga avgifter. Bankernas oskäliga avgifter är inte bara orättvisa utan bidrar också till att rörligheten på bostadsmarknaden minskar. För ett hushåll med lån på 2 miljoner kronor kan det handla om i storleksordningen 20 000 kronor i sänkta avgifter. 

Allt fler binder sina bolån. I Finansinspektionens senaste undersökning hade nästan 50 procent av nya låntagare en räntebindningstid på över ett år. Denna undersökning gjordes före Putins invasion av Ukraina, och flera banker signalerar att efterfrågan på bundna lån ökar kraftigt just nu. Enligt SEB:s senaste boprisindikator kommer 17 procent av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Att svenska folket i oroliga tider söker trygghet i fråga om sin privatekonomi minskar också deras sårbarhet för kraftiga räntehöjningar längre fram.

Samtidigt innebär högre andel bundna bolån att rörligheten på bostadsmarknaden riskerar att försämras. För den som av någon anledning behöver flytta innan bindningstiden på lånet har löpt ut är detta förknippat med en avgift. Denna så kallade ränteskillnadsersättning är motiverad utifrån att bankerna har vissa direkta kostnader förknippade med att lösa in lånet i förtid. Men Finansinspektionen (FI) konstaterade nyligen i en hemställan till regeringen att dagens avgifter är oskäliga, och att de gynnar bankerna eftersom de ersätts för kostnader som de inte har.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Max Elger:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av Finansinspektionens hemställan?