Fråga 2021/22:1469 En järnväg mellan Kaunisvaara och Svappavaara

av Jens Holm (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Norrbotten utvinns huvuddelen av Europas järnmalm. En stor andel av denna järnmalm transporteras inom landet på järnväg, med undantag för den järnmalm som utvinns i Kaunisvaara och som transporteras på väg, 16 mil från Kaunisvaara till Svappavaara.

All malmtransport från Kaunisvaaragruvan sker med dieseldrivna lastbilar, även om försök pågår med eldrivna lastbilar. 2020 transporterades 2 miljoner ton järnkoncentrat på landsvägen mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Flera dödsolyckor har inträffat med dessa malmlastbilar inblandade. Lastbilstransporterna orsakar även stora utsläpp av växthusgaser och störningar för renskötseln och lokalsamhälle.

Region Norrbotten har i sitt eniga remissvar (Regionala utvecklingsnämnden, den 1 mars 2022 § 34, dnr 648-2021) på Trafikverkets förlag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–2033 lyft fram behovet av en järnväg på sträckan Kaunisvaara–Svappavaara: ”Planförslaget saknar åtgärder för överflyttning av malmtransporter från väg till järnväg på sträckan Kaunisvaara‑Svappavaara” samt att ”planering och byggande av järnväg mellan Kaunisvaara‑Svappavaara, för att överflytta de omfattande malmtransporterna från väg till järnväg, behöver därför snarast påbörjas”.

Det finns med andra ord mycket stora vinster för såväl lokalsamhället och näringslivet som klimatomställningen att transportera malmen på järnväg i stället för på väg.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att planering och byggande av järnväg mellan Svappavaara och Kaunisvaara ska tas med i förslaget till ny nationell plan för transportinfrastrukturen 2022–2033?