Fråga 2021/22:1462 Trafiksäkerheten

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Personer som inte vill eller klarar att ta körkort i Sverige åker på organiserade resor till Rumänien för att ta körkort, uppger medier. Dyr utbildning, brist på lediga tider och höga krav för att godkännas är några anledningar till att avstå från att ta körkort i Sverige. Om man i stället tar sitt körkort i ett annat EU-land, som Rumänien, kan det sedan bytas ut mot ett svenskt körkort.

En annan variant är att byta körkort från länder utanför Europa till rumänska körkort, som i sin tur kan bytas mot svenska.  Polisen känner till fenomenet, och företrädare för trafikpolisen i region Väst säger till P4 Göteborg att man är kritisk: ”Då kan det bli problematiskt, när du framför ditt fordon i Sverige och du kör som om du har kört upp i landet där du tagit ditt utländska körkort.”

Riksdagen har antagit en nollvision för noll döda i trafiken, och om personer som inte har tillräckliga trafikkunskaper har körkort så finns det en stor risk för allvarliga olyckor i trafiken. Inte minst under vinterförhållanden där alla som tar körkort i Sverige har testat sina kunskaper och fått utbildning på en halkbana.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ansvarig minister att vidta för att säkerställa att bilister i Sverige har tillräckliga kunskaper i trafiksäkerhet?