Fråga 2021/22:1457 Statistik från branschorganisationen Larmtjänst

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kammaren är som bekant centrum för den politiska debatten. I kammaren får riksdagens ledamöter och regeringens ministrar yttra sig fritt, så länge de inte uttalar sig opassande eller använder personligen förolämpande uttryck. Det ska råda en god stämning i kammaren. Så uttrycks det tydligt när debatter i kammaren beskrivs.

Vad som är opassande eller ej är givetvis en bedömningsfråga, men jag tror ändå att Morgan Johansson är benägen att hålla med mig om att det kan uppfattas som opassande att fara med felaktiga och misskrediterande uppgifter.

Den 1 april ägde en interpellationsdebatt rum i riksdagen mellan mig själv och ministern i frågan om brottsvågen mot företagare. I debatten diskuterades statistik från Larmtjänst, där ministern misskrediterade Larmtjänsts statistik genom att säga att denna statistik inte kan litas på. Detta då statistiken kommer från ett privat företag vars syfte är att sälja larm. Påståendet från ministern var och är helt felaktigt eftersom Larmtjänst inte säljer några larm utan är en branschorganisation med syfte att motverka försäkringsrelaterad brottslighet.

Med anledning av ministerns opassande misskreditering av Larmtjänst så ansågs sig vd för branschorganisationen nödd och tvungen att gå ut med en skriftlig kommentar den 7 april där han framförde följande: ”Jag vågar påstå att Larmtjänsts statistik över brottslighet som drabbar försäkringsföretagen och deras kunder håller samma kvalitet som den offentliga statistiken på området och vår statistik är dessutom betydligt mer omfattande.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att be branschorganisationen Larmtjänst om ursäkt för sitt opassande misskrediterande av branschorganisationens statistiska arbete?