Fråga 2021/22:1453 Kostnader för införandet av garantitillägget

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Pensionsmyndigheten har i sitt remissvar pekat på bristerna med det förslag som regeringen lagt fram om ett extra garantitillägg till pensionen. Myndigheten menar att förslaget är komplicerat, har risker och nackdelar och också kan äventyra rättssäkerheten. Pensionsmyndigheten menar att höjningen kunde ha gjorts på ett enklare och billigare sätt.

Försäkringskassan, som ska sköta utbetalningarna av tillägget, varnar i sitt remissvar för att tidschemat är så forcerat att det finns risk risker för allvarliga fel vid starten i augusti. Generaldirektören på Pensionsmyndigheten påpekar att förslaget kräver nya it-system med mera, med en beräknad kostnad på 300 miljoner kronor totalt för att tekniskt lösa utbetalningarna.

Statsrådet Ardalan Shekarabi sa på sin presskonferens den 6 april att regeringen kan tänka sig att tillägget införlivas i garantipensionen i stället för att som nu kopplas till bostadstillägget. Vi är öppna för att införliva tillägget i pensionssystemet, sa statsrådet.

Om garantitillägget införlivas i garantipensionen blir investeringarna i de nödvändiga it-systemen och annan utrustning, med en beräknad kostnad på 300 miljoner kronor, i praktiken överflödiga och mer eller mindre värdelösa. 300 miljoner kronor slösas bort för att med hast driva igenom en illa förberedd reform. Frågan om detta är en rimlig prioritering måste ställas.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Är statsrådet beredd att lägga 300 miljoner i engångskostnad på utrustning som riskerar att senast vid årsskiftet vara obsolet?