Fråga 2021/22:145 Regelfusk

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Fusk i skolan är strängt förbjudet. Om det sker vid en högre instans kan fusk vid prov exempelvis leda till att man helt stängs av från utbildningen. Det är inte så konstigt; betygen ska som bekant visa hur man kunskapsmässigt ligger till i ett visst ämne, och exempelvis en yrkesexamen ska vara ett bevis för att man är lämpad att utföra ett visst yrke då man har de kvalifikationer som krävs.

Mot bakgrund av detta var det därför tämligen bisarrt att se hur regeringen ertappades med ett omfattande fusk i samband med den senaste Pisastudien, genom att exkludera en stor mängd lågpresterande utrikes födda elever. Regelbrottet var som bekant ett svek mot såväl skolväsendet och enskilda elever som det internationella samfundet. Riksrevisionen, som gjort en kritisk Pisagranskning där man konstaterat de uppenbara regelbrotten, kritiserade regeringen för att inte ha gjort några seriösa ansträngningar att undersöka felen.

Utbildningsminister Anna Ekström sa då att man, till följd av fusket, skulle få luta sig mer mot andra internationella skolstudier för att utvärdera kunskapsläget. Nu har det dock framkommit att fusket inte stannat vid Pisa. Det finns allvarliga brister där man uteslutit utrikes födda även i Pirls, som är den enda studien utöver Pisa som mäter läsförståelse, enligt en granskning av tidningen Expressen. Pirls råkar dessutom vara en av de två undersökningar som utbildningsministern menade att man skulle luta sig mer mot.

Det som framkommit tyder alltmer på att man systematiskt gömmer undan brister i de här studierna. På så sätt kan man låtsas som om utvecklingen är avsevärt mycket bättre än vad den de facto är. Förtroendet för såväl regeringen som helhet som utbildningsministern är allvarligt skadat.

Utbildningsminister Anna Ekström önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Hur ser ministern på de uppgifter som framkommit, och vilka åtgärder avser ministern att vidta för att dels säkerställa att regelfusk vid dessa mätningar inte sker igen och dels öka vetskapen om utrikes födda elevers kunskapsläge?