Fråga 2021/22:1447 Skogsstyrelsens tolkning av EU:s fågel- och artskyddsregler

av Jessika Roswall (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

I medierna har det de senaste veckorna uppmärksammats att Skogsstyrelsens tolkning av EU:s fågel- och artskyddsregler har allvarliga brister. Tunga röster gör gällande att Skogsstyrelsens nya tolkning av reglerna, som meddelades av myndigheten den 10 februari, inte har stöd i gällande svensk praxis och EU-praxis och kallar utspelet för vilseledande. Den politiska relevansen i frågan har accentuerats av att myndigheten själv i medier har drivit opinion mot det som man betraktar som en alltför strikt praxis genom vägledande EU-domar och larmat om att den nya tillämpningen kan innebära att stora delar av skogsnäringen stoppas. Detta är något som i sin tur fått miljöminister Annika Strandhäll att meddela att artskyddsförordningen skyndsamt ska ändras.

Frågan är om myndigheten här gör en korrekt tolkning. Bland annat har Jan Darpö och Gabriel Michanek, båda professorer i miljörätt vid Uppsala universitet, meddelat att Skogsstyrelsens tolkning av de vägledande EU-domar som finns på området, inte ger skäl för den nya strikta tillämpningen av myndigheten. Detta ställer frågor om kompetensen i EU-rätt hos myndigheten.

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Har ministern för avsikt att ta några generella initiativ, och i så fall vilka, mot bakgrund av Skogsstyrelsens tolkning av EU:s fågel- och artskyddsregler?