Fråga 2021/22:1444 Hot och våld inom socialtjänsten

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Socialtjänsten utgör en oerhört viktig samhällsinsats och är också den instans som är det yttersta skyddsnätet när människor av olika anledningar behöver stöd och hjälp. Socialtjänsten har också starka verktyg och lagligt stöd att vidta åtgärder som kan komma att ha stor inverkan på människans vardag både på lång och kort sikt. Det kan göra personalen sårbar, och inte sällan hamnar de i ett utsatt läge.

Årligen rapporteras det om hot och våld mot inte minst socialsekreterarna, vilket är oerhört oroande ur flera aspekter. Det är märkbart tydligt att det generellt sett skett en förflyttning från att ha en respektfull ton gentemot personer i samhällsviktiga yrken och myndigheter till en mer aggressiv, respektlös och hotfull attityd och inställning.

I Akademikerförbundet SSR:s enkät framgår det tydligt att socialsekreterare i utsatta områden hindras från att göra insatser mot barn i samband med LVU-ingripanden. Utvecklingen från att uppleva visst hot och våld till att nu uppleva en så pass stor hotbild att man väljer att avstå från att ingripa är djupt alarmerande och bör motarbetas med kraft. 

Även Vision har i sin rapport för 2021 identifierat liknande resultat. Hot och våld är alltmer förekommande, och 45 procent av dem som svarat har någon gång det senaste året blivit utsatt för någon form av hot, våld, personangrepp eller förtal.

Tre av tio anser att de inte får stöd av arbetsgivaren och tre av tio anser att inget görs för att förebygga hot och våld. I Akademiförbundets enkät noterar vi också att det främst är brist på resurser som ligger till grund för att åtgärder för att förebygga våld och hot inte genomförs.

Regeringen har under flera år satsat stora resurser i utsatta områden med varierat resultat. Vi ser trots detta fortsatt stora problem och precis som Akademiförbundet lyfter så är det i utsatta områden särskilt märkbart att socialsekreterarnas arbetsmiljö är alarmerande hotfull. Hotbilden är dock märkbar över hela landet och är således ett nationellt problem som behöver hanteras.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att personal i socialt arbete, i synnerhet socialsekreterarna, har det skydd som krävs för att de ska kunna utföra lagstadgat arbete?