Fråga 2021/22:1441 Trafiksituationen på Ekerö till följd av Förbifart Stockholm

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Förbifart Stockholm (E4) är en viktig pusselbit för att skapa en tillgänglig Stockholmsregion. Den nya sträckningen som förbifarten utgör binder ihop norra och södra Stockholm. Det är något som förhoppningsvis kommer att leda till att människor och varor kan ta nya och smidigare resvägar. Förbifarten kommer att avlasta Essingeleden och innerstaden samt minska sårbarheten i Stockholms trafiksystem.

Förbifart Stockholm är 2,1 mil lång och går till större delen i tunnel. Vägen sträcker sig från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr med sex nya trafikplatser ovan jord. Restiden för hela sträckan beräknas till 15 minuter. Av vägens 2,1 mil går drygt 1,8 mil i tunnel. Byggtiden beräknades till 14 år med trafikstart 2030.

En del i Förbifart Stockholm är projektet med att bredda Ekerövägen med ytterligare ett körfält mellan Nockeby och Tappström i riktning mot Ekerö för att det bland annat ska bli smidigare för bussarna att ta sig fram i rusningstrafik. I projektet ingår även att bredda Drottningholmsbron och Nockebybron, att bygga ytterligare ett tunnelrör bredvid Lindö tunnel samt en ny, öppningsbar bro vid Tappström.

Allt detta är bra och nödvändigt, men sedan pandemin har lagt sig och Ekeröborna nu åter har börjat pendla in till Stockholm, via den enda väg som finns att tillgå, har Trafikverkets bristfälliga planering renderat i enorma köer på morgonen liksom på kvällen. En kommun med cirka 30 000 invånare som till största del har sina arbetsplatser i Stockholm kan inte ha endast en fil in och en fil ut. Att Trafikverket inte har löst en tillfällig extra fil under byggtiden som kommer att vara i flera år till är för mig oförståeligt. Än värre blir det om jag väger in möjligheterna för blåljusfordon att ta sig fram under morgon- respektive kvällsköerna.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att underlätta den ansträngda trafiksituationen på Ekerö med anledning av byggandet av Förbifart Stockholm?