Fråga 2021/22:144 Taxonomin och kärnkraften

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Den svenska regeringen agerar passivt till skillnad från flera EU-länder, med Frankrike i spetsen, som försöker få EU-kommissionen att klassa kärnkraft som hållbar i taxonomin. Detta sker samtidigt som kärnkraften i dag står för en betydande andel av Sveriges elproduktion. Vidare bör Sverige och Europa rimligen förlita sig mindre på kol och gas och i stället öka investeringarna i fossilfri elproduktion såsom framtidens kärnkraft – detta inte minst för att klara klimatomställningen och den accelererande elektrifieringen.

Som svar på en nyligen ställd fråga från Sveriges Radio om varför Sverige inte engagerat sig för att klassa kärnkraft som hållbar i taxonomin svarade energiminister Anders Ygeman: "Vi anser att kärnkraften behövs i klimatomställningen, men vi kunde inte ställa oss bakom vissa formuleringar i brevet, till exempel att kärnkraften är säker och prisvärd."

Mot bakgrund av detta vill jag rikta följande fråga till statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta andra åtgärder, än via det initiativ som Frankrike har initierat, för att kärnkraften ska klassas som hållbar i taxonomin, och i så fall vilka åtgärder?