Fråga 2021/22:1437 Uteslutning av Ryssland från FN:s människorättsråd

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

USA har föreslagit att Ryssland ska uteslutas från FN:s människorättsråd som svar på de fruktansvärda övergrepp som uppdagats i Ukraina i allmänhet och ukrainska Butja i synnerhet. Det är närmast bisarrt att Ryssland sedan två år sitter i detta råd samtidigt som vi nås av återkommande rapporter om grova övergrepp och krigsbrott från ryska soldater. Om två tredjedelar av församlingens 193 medlemsstater röstar för en uteslutning kan det bli verklighet, vilket givetvis vore ett välkommet beslut.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är två av de som krävt en internationell undersökning av det folkmord som Ryssland begår i Ukraina. Vidare har EU i ett gemensamt uttalande skrivit att man ”å det starkaste fördömer de inrapporterade grymheter som ryska styrkor begått i flera ockuperade ukrainska städer, som nu befriats”. Något som delas av FN:s generalförsamling som redan lyckats få tillräckligt med röster för att fördöma Rysslands barbari två gånger.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ställer sig ministern till USA:s förslag om att utesluta Ryssland från FN:s människorättsråd, och kan vi förvänta oss att ministern agerar utifrån detta förslag?