Fråga 2021/22:1434 Utvisning av tre ryska diplomater

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Av de 35 ryska diplomater som verkar i Sverige bedömer Säpo att minst 10 av dessa i själva verket tillhör den ryska underrättelsetjänsten. Dessa utgör ett hot mot Sverige och bedriver alltså, med regeringens goda minne, olaglig underrättelseverksamhet i Sverige.

Undertecknad har tillsammans med partivänner återkommande sedan 26 februari krävt att dessa ska utvisas. Av den anledningen är det varmt välkommet att regeringen slutligen valt att utvisa tre av dessa, även om hanteringen i vanlig ordning präglats av senfärdighet.

Vidare är det uppenbart att regeringen inte gör tillräckligt då minst sju påstådda diplomater som anses utgöra ett hot mot Sverige fortsatt tillåts verka i vårt land. Regeringen agerande är mot bakgrund av detta mycket märkligt dels då det de facto innebär att man äventyrar svensk säkerhet, dels sänder ytterst märkliga signaler om att denna verksamhet är okej. Det är, milt uttryckt, illa att vi har en regering som tycks visa att det lönar sig att, som Ryssland för närvarande gör, utpressa Sverige med hot om repressalier.

När våra grannländer, samt länder som angränsar till Ryssland såsom Litauen, klarar av att dels ta egna initiativ före övriga EU-kretsen, dels vidtar betydligt mer långtgående åtgärder blir regeringens slapphänta hantering än mer obegriplig. Frankrike och Tyskland har utvisat 75 ryska diplomater, och vårt södra grannland, lilla Danmark, har utvisat hela 10 diplomater. Frågan man kan ställa sig är varför vi över huvud taget har ett svenskt UD då man enbart tycks följa EU i varje sammanhang och inte kan gå hela vägen när det väl gäller.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Mot vilken bakgrund har man fattat beslutet att enbart utvisa tre av tio potentiella säkerhetshot, och vilka signaler har man beräknat att detta sänder?