Fråga 2021/22:1431 Bedrägeribrott mot äldre

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Förra veckan rapporterade Dagens Nyheter om att bedrägeribrotten mot äldre ökar. Under föregående år anmäldes hela 73 sådana brott varje dag i Sverige, och polisen har varnat i flera år för nya typer av bedrägerier.

Det finns ett flertal etablerade sätt för de kriminella att genomföra bedrägerier, men gemensamt är att det rör sig om grovt organiserad brottslighet med kopplingar till annan brottslighet. Att de dessutom väljer att rikta in sig på att utnyttja äldre svenskars godtrogenhet och eventuellt begränsade förståelse för teknik vittnar om den empatilöshet som präglar förövarna.

Ett exempel på genomförande kan vara att bedragaren uppger sig ringa från den äldres bank (bankens namn kanske dessutom står som uppringnings-id) och beskriver hur den äldre håller på att bli lurad och prompt måste identifiera sig med mobilt bank-id för att bankmannen ska kunna stoppa bedrägeriet. Därefter är det för sent.

Det behövs en gemensam kraftansträngning för att lyfta kompetensen hos Sveriges äldre kring detta och stärka deras motståndskraft mot bedrägerier. Samtidigt måste förövarna de facto lagföras och straffas.

Mot bakgrund av detta önskar jag fråga justitie- och inrikesministern Morgan Johansson följande: 

Hur avser ministern och regeringen att agera för att motarbeta bedrägeribrott mot äldre?