Fråga 2021/22:1422 Mindre sjukhus

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När pandemin bröt ut märkte vi hur pinsamt oförberett vårt samhälle var. Munskydd, visir, handskar och annan skyddsutrustning fanns inte där den skulle finnas, och ansvariga pekade på varandra. Hemläxan blev att vi måste vara bättre förberedda inför kommande kriser, skriver Maria Molin, ledamot av regionfullmäktige i Gävleborg i en debattartikel i Gefle Dagblad.

Just nu rasar det vedervärdiga kriget i Ukraina. Rysslands urskillningslösa bombningar mer eller mindre slaktar människor. Vi möter varje dag en fasa som är svår att ta till sig. Samtidigt måste vi göra det – se hur hänsynslöst vidrigt ett lands krigsmaskin kan härja i ett grannland.  Det väcker frågor, till exempel ”Hur väl rustat är Sverige och Gävleborg är för krig?” Det finns brister i vårt civilförsvar som måste åtgärdas. Sjukvården är en central del av civilförsvaret, vilket vi nu ser i Ukraina. De små sjukhusen i Söderhamn, Sandviken och Ljusdal måste förstärkas och rustas för att, utifrån sin närhet till människor, bli effektiva även ur ett civilförsvarsperspektiv, skriver hon vidare.

Om Sverige blir utsatt från öster kommer kusten i Sverige och Gävleborg att bli angripen först. Det ställer krav på vårt civila försvar – inte minst behovet av sjukhus i inlandet.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren med anledning av detta är:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa att våra sjukhus i inlandet snabbt rustas upp och förstärks för att klara civilförsvarets behov?