Fråga 2021/22:1420 Nedläggningen av konsumentvägledningens statistikprogram Konstat

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Vid årsskiftet avser Konsumentverket att lägga ned statistikprogrammet Konstat. Programmet är mycket värdefullt för de lokala konsumentvägledarna och är det enda sättet för dem att få en överblick över konsumentrelaterad statistik såsom antal problem, antal kontakttillfällen i ärenden och vilken typ av problem som konsumenterna upplever. Det är en viktig kugge i det förebyggande arbetet. Eftersom statistiken är nationell och tillhandahålls av Konsumentverket har den en hög trovärdighet bland kommunala tjänstemän, chefer och politiker.

Utan denna nationella statistik kommer de lokala konsumentvägledarna inte att kunna erbjuda en samlad bild av sitt arbete, och enligt företrädare för Konsumentvägledarnas förening kommer detta att vara ”dödsstöten” för många konsumentvägledningar.

En sådan nedläggning skulle innebära precis motsatsen till de tillkännagivanden som riksdagen lämnat till regeringen om att stärka och utveckla den lokala konsumentvägledningen.

Eftersom regeringen inte agerat på riksdagens beslut lämnades ytterligare ett tillkännagivande om att regeringen ska skynda på arbetet med att stärka och utveckla den kommunala konsumentvägledningen så sent som den 30 mars 2022. Det är därför angeläget att regeringen stoppar nedläggningen och omgående påbörjar det arbete som riksdagen ålagt regeringen att utföra.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Vilka generella åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av Konsumentverkets planerade nedläggning av Konsumentvägledarnas statistikprogram och den i övrigt sjunkande andelen kommunal konsumentvägledning?