Fråga 2021/22:1415 Biståndsmedel för flyktingmottagande

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Statsrådet med ansvar för bistånd, Matilda Ernkrans, signalerade nyligen att mottagandet av flyktingar från Ukraina till stor del kan finansieras med medel ur biståndsbudgeten.

Enligt Migrationsverket kommer mottagandet av de ukrainska flyktingarna kosta mellan 9 och 30 miljarder kronor, och enligt gängse regler kan medel ur biståndsbudgeten användas till flyktingmottagande om flyktingarna kommer från ett biståndsland. En helt rimlig ordning givet det stora ansvar Sverige nu tar.

Det är dock märkligt att regeringen inser detta just nu eftersom Moderaterna under tidigare stora flyktingströmmar påpekat just detta. Som bekant har många av flyktingarna de senaste tio åren också kommit från länder som räknas som biståndsländer. Men när flyktingströmmarna var som värst 2015 beslutade den S-ledda regeringen i stället att sätta ett tak på avräkningarna för flyktingmottagandet – de fick inte överstiga 30 procent av biståndsramen.

Med bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Hur kommer det sig att statsrådet i dag vill finansiera mottagandet av flyktingar från Ukraina med en stor del av biståndsramen när regeringen tidigare avfärdat den möjligheten?