Fråga 2021/22:1408 Kvotflyktingmottagandet

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Ryssland har oprovocerat attackerat Ukraina och bedriver nu ett brutalt krig som människor flyr från. En del av dem söker sig till Sverige. När detta skrivs har 25 396 personer registrerats hos Migrationsverket, antingen enligt massflyktsdirektivet eller som asylsökande. Detta räknat från första dagen, den 24 februari, som Ryssland attackerade Ukraina. Enligt FN kan så många som 10 miljoner ukrainare vara på flykt.

Migrationsverket arbetar utifrån två scenarier. Huvudscenariot bygger på att 76 000 flyende kommer till Sverige fram till halvårsskiftet. Det övre scenariot som Migrationsverket tagit fram pekar på att det kan röra sig om 212 000 flyende som söker sig till Sverige under samma tidsperiod. Oavsett vilket scenario som blir verklighet handlar det om många människor som kommer till Sverige på kortare tid än ett halvår. Under år 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige under ett år, som jämförelse.

Trots stora frivilliginsatser kommer detta att innebära krav och stora påfrestningar på kommunerna. Detta i en situation där många av kommunerna inte kommit i kapp efter flyktingvågen 2015. Sverige behöver ha en restriktiv migrationspolitik, för dem som inte kommer från Ukraina.

Hur många ukrainare som söker sig till Sverige är svårt att styra. Däremot kan Sverige välja att frysa kvotflyktingmottagandet en tid framöver. Sedan år 2014 har Sverige tagit emot 31 000 kvotflyktingar, vilket gör oss till ett av de länder som tagit emot flest kvotflyktingar i världen. Kvotflyktingar innebär ofta stora utmaningar för kommunerna, eftersom de ofta står mycket långt från arbetsmarknaden och ofta har behov av omfattade vård- och omsorgsinsatser. Att för en tid frysa kvotflyktingmottagandet skulle frigöra resurser för såväl kommuner som Migrationsverket, så att de i stället kan fokusera mottagandet på krigsflyktingar från Ukraina.

Mot bakgrund av ovanstående fråga jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att frysa kvotflyktingmottagandet för en tid framöver?