Fråga 2021/22:1407 Pensionärers goda ekonomi

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Pensionsmyndigheten visar i sin faktarapport en redovisning att när summan av alla inkomster, inklusive bidrag och efter skatt, räknas ihop har det genomsnittliga pensionärsparet 130 procent av den ekonomiska standarden jämfört med den genomsnittliga barnfamiljen med två barn. Pensionärernas ekonomi är alltså generellt sett god i förhållande till övriga befolkningens ekonomi, och det redovisas att förmögenheten är sex gånger högre bland pensionärer än övriga. Den grupp som har sämst ekonomi är äldre ensamstående pensionärer, en grupp med övervägande andel kvinnor.

Kompensationsgraden för standardtypen är 60 procent för allmän pension och 70 procent för total pension. De som hamnar under 60 procent av medianinkomsten är de som har färre än 40 bosättningsår i Sverige eller som inte arbetat i tillräcklig grad. Detta visar att det svenska pensionssystemet faktiskt fungerar väl utifrån livsinkomstprincipen.

Den ekonomiska standarden för ett pensionärspar står sig mycket väl i jämförelse med en genomsnittsfamilj med två barn. Detta visar också att pensionssystemet faktiskt fungerar som tänkt, även om statsrådet ofta påstår att alla pensioner måste höjas.

Med bakgrund mot detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilken analys ligger till grund för att alla pensioner behöver höjas, utifrån att ett genomsnittligt pensionärspar har högre ekonomisk standard än en barnfamilj med två barn?