Fråga 2021/22:1406 Grova brottslingar i folkbildningsverksamhet

av Jonas Andersson i Linghem (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I mars i år rapporterade medier om att ABF Botkyrka/Salem har använt sig av personer med allvarliga brottmålsdomar i sin verksamhet. En extern utredning visar bland annat på att dömda grova brottslingar har anställts och tillåtits arbeta med barn på fritidsgårdar, men även andra personer med koppling till brottslighet har tillåtits att vistas i verksamheten.

”Narkotika har återfunnits, allvarliga våldsdåd har förekommit och personer som bär skottsäkra västar har tillåtits vistas i verksamheten”, påpekas i den externa utredningen som listar en rad allvarliga incidenter.

Följden av att man hos ABF hade anställt grova brottslingar i verksamheten blev att en rad fritidsgårdar och fritidsklubbar i studieförbundets regi med omedelbar verkan fick stänga i februari i år. Nedstängningen drabbade hundratals barn.

Statens stöd till folkbildningen är omfattande i Sverige, och för ändamålet är flera miljarder kronor årligen avsatta i statens budget, varav en betydande del i sin tur går till det Socialdemokraterna närstående Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) som är ett statsbidragsberättigat studieförbund. När det på lokal nivå inom studieförbundet i fråga nu har visat sig att det pågår verksamhet som gynnar och skapar en plattform för grova brottslingar som också har tillåts att arbeta med barn så är det rimligt att ifrågasätta hur de statliga medel som går till studieförbunden faktiskt används.

Sverigedemokraterna ser det som mycket viktigt att grova brottslingar inte ska gynnas och ges en plattform i folkbildningsverksamhet med hjälp av skattebetalarnas pengar. I förhållande till demokratisyftet i förordningen om statsbidrag till folkbildningen så framstår det också som ytterst anmärkningsvärt att göra dömda grova brottslingar till en del av folkbildningsverksamhet på det sätt som har skett.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:


Vilka åtgärder vidtar ministern för att säkerställa att grova brottslingar inte gynnas och får en plattform hos studieförbund med hjälp av statsbidrag till folkbildningen?