Fråga 2021/22:1399 Straffsatsen för djurplågeri

av Yasmine Eriksson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I februari i år fattade riksdagen beslut om regeringens förslag till förändringar i brottsbalken och djurskyddslagen. Förändringarna innebär bland annat att det från och med den 1 juli i år införs ett grovt djurplågeribrott och att straffskalan för det brottet blir fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Förändringarna innebär vidare att mindre allvarliga överträdelser av djurskyddslagstiftningen ska kunna leda till en sanktionsavgift i stället för böter. Skillnaden är att sanktionsavgiften kan hanteras av länsstyrelserna medan böter utdöms av en domstol. Sanktionsavgifterna ligger mellan 1 000 kronor och 100 000 kronor.

I slutet av maj 2020 skulle djurskyddshandläggare från länsstyrelsen besöka en gård i Karlshamns kommun. De hade nämligen fått vetskap om ett stort antal katter vilka misstänktes leva under dåliga förhållanden. Det visade sig stämma. Tyvärr stannande det inte där. Personalen fann ytterligare djurplågeri i angränsande byggnad. I byggnaden levde nötkreatur i fullkomlig misär. I ett hörn låg ett kadaver från ett nötkreatur.

Nu har ärendet avgjorts i tingsrätten. Domstolen gjorde bedömningen att mannen var skyldig till djurplågeri baserat på de vittnesuppgifter som fanns om hur djuren levde. Straffet slutar med villkorlig dom och böter på totalt 5 000 kronor.

När förändringarna i brottsbalken och djurskyddslagen beslutades framförde Socialdemokraterna och övriga partier, angående Sverigedemokraternas förslag om att skärpa påföljderna, att dessa var ”…alltför ingripande och oproportionerlig straffskärpning för de gärningar som bedöms som grova brott”. Vi anser att djurplågeri aldrig kan accepteras och ville bland annat att straffet för grovt djurplågeri skulle vara lägst ett års fängelse och högst fyra års fängelse.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att ytterligare skärpa påföljderna inför förändringarna i brottsbalken och djurskyddslagen avseende djurplågeri?