Fråga 2021/22:1395 End-of-waste-kriterier

av Betty Malmberg (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Frågan om end-of-waste är avgörande när det gäller ökad återvinning av vissa materialslag. Att använda material som betraktas som avfall är betydligt svårare regelmässigt än att återvinna material som likställs med jungfruliga material. Därför är end-of-waste-kriterier avgörande för ökad återvinning.

I slutet av förra året slutredovisade Naturvårdsverket sin utredning om end-of-waste-kriterier, det vill säga vilka förutsättningar som ska gälla för att återvunna materialslag ska kunna upphöra att betraktas som avfall. Många branscher i Sverige, till exempel däck- och textilbranschen, hade förväntat sig ett tydligt ställningstagande från Naturvårdsverket och en rekommendation till regeringen att ta fram nationella kriterier i väntan på den trögare EU-processen som pågår parallellt. Naturvårdsverkets icke-besked var en besvikelse, och nu ligger frågan om återvinning åter på regeringens bord och vi ser ännu ett förlorat år för miljön. Som moderat hade jag föredragit att kriterierna fastläggs på EU-nivå, men med tanke på att det nu finns branscher som vill gå före anser jag det bättre att de faktiskt får göra detta. Det hela kan drivas som ett pilotprojekt som därmed kan bidra till en lärandeprocess.

Moderaterna tycker det är bra att frågan lyfts till EU-nivå och anser egentligen att det är där besluten ska fattas. Det signalerar hur centrala end-of-waste-kriterier är när det gäller hur vi ska hantera dagens avfallsströmmar så att det kan bli morgondagens råvara.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Är ministern beredd att låta fastställa nationella end-of-waste-kriterier för intresserade branscher?