Fråga 2021/22:1394 Kvinnors demokratiska rättigheter i Iran

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

På sociala medier kan vi i skrivande stund se bilder och videoklipp från massdemonstrationer utanför en stadion i Mashhad, Iran, som bland annat publiceras av den modiga iranska MR-aktivisten Masih Alinejad. Bakgrunden till dessa demonstrationer är, som så ofta annars, att vanliga iranska medborgare kräver likabehandling. Iranska kvinnor har i detta fall krav på något så enkelt som att få heja på sitt fotbollslandslag inne på arenan, något de i dag förvägras av den islamistiska diktaturen just för att de är kvinnor, och de blir i stället bemötta med pepparsprej.

Att kvinnors demokratiska rättigheter är rejält begränsade i Iran är som bekant ingen nyhet. Ej heller är det en nyhet att deras fysiska rörelsefrihet är begränsad och att det finns en lång rad kvinnor som envist kämpar för sina rättigheter. Protesterna mot slöjtvånget, med utrikesministerns goda minne, kanske är de tydligaste tecknen på det. Det finns dock mer långtgående protester, där unga kvinnor är villiga att offra precis allt. Ett exempel är en iransk kvinna vid namn Sahar Khodayari som för två år sedan valde att tända eld på sig själv efter att ha blivit arresterad för sitt försök att komma in som åhörare på stadion. Denna desperation visar vilken nivå Irans könsapartheid ligger på, när människor är villiga att vidta den typen av drastiska åtgärder.

Sport och idrott ska bidra till att förena människor, och det är ett fantastiskt sätt att skapa glädje och gemenskap. Samtidigt ser vi hur det riskerar bidra till att legitimera förtryck, varför organisationer som Fifa har en betydande roll att spela. Trots de protester vi sett har Fifa inte agerat för att bryta den statssanktionerade diskrimineringen i Iran. Mot bakgrund av regeringens påstådda feministiska prägel, och mot bakgrund av den omfattande kritik som just Masih Alinejad riktat mot utrikesminister Ann Linde (efter att ministern vid ett officiellt besök underkastat sig slöjtvånget i Iran), borde det ligga i regeringens intresse att agera i dessa frågor.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:

 

Avser ministern att lyfta frågan om könsapartheid med företrädare för Fifa eller motsvarande organisationer alternativt vidta andra åtgärder för att lyfta dessa frågor?