Fråga 2021/22:1388 Beredningskravet

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen aviserade sent i höstas att ett garantitillägg ska införas. Bakgrunden till garantitilläggets tillkomst är väl känd: Det kom till för att köpa Vänsterpartiets stöd inför en då kommande statsministeromröstning.

Nyligen avslutades remisstiden för regeringens förslag om ett garantitillägg i bostadstillägget. Flera viktiga remissinstanser pekade på den korta remisstiden som stod till förfogande för att svara.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) skriver bland annat:

”Vi har inte på den korta remisstiden kunnat analysera orsakerna till att dessa effekter uppstår, men anser att en lösning för att undvika sådana konsekvenser bör utredas i den fortsatta beredningen.”

Pensionsmyndigheten skriver i sitt remissvar:

”Den korta remisstiden på två veckor medger inte att Pensionsmyndigheten kan presentera ett komplett alternativt förslag.”

I sitt svar skriver Statens Pensionsverk (SPV):

”Med hänsyn till den korta remisstiden lämnar Statens tjänstepensionsverk (SPV) endast översiktliga kommentarer på förslagen i promemorian.”

Sammantaget kan konstateras att tre tunga remissinstanser med stor sakkunskap uttrycker att de inte kan fullgöra sitt uppdrag som remissinstans eftersom regeringen har bråttom att genomföra en reform som beräknas kosta drygt 9 miljarder kronor. Det är en stor brist i beredningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardala Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att regeringsformens beredningskrav uppfylls?