Fråga 2021/22:1384 Problemen med väntetiderna för pass

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den som vill skaffa ett nytt pass får i dag köa i flera månader, kanske uppemot ett halvår, vilket naturligtvis orsakar enorma problem för personer som är i behov av ett nytt pass. Enligt GP kan det handla om uppemot 1½ miljon svenskar.

Till följd av det kaos som uppstått har vi sett på sociala medier hur en ny marknad blottats, nämligen svart försäljning av passtider. Det är givetvis svårt att veta hur vanlig denna företeelse är, men det är likväl ett problem som inte borde vara särskilt svårt att åtgärda genom att exempelvis ha ett personnummerbaserat bokningssystem eller dylikt. Det ohederliga beteendet med människor som bokar upp sig på tider i syfte att sko sig på andra människors desperation, är således något som bör leda till konsekvenser.

Kaoset har dessutom nått en sådan nivå att polisens skyddsombud slår larm om den stress som passkaoset orsakar. Enligt polisens passexpedition vållar den höga arbetsbelastningen och efterföljande organisatoriska problem en ”alarmerande arbetsmiljöproblematik” på flera platser. I Huddinge har det exempelvis lett till att ansvarigt skyddsombud har begärt hjälp från Arbetsmiljöverket. Medarbetarna hinner helt enkelt inte återhämta sig vilket innebär fler anmälda arbetsskador och följaktligen fler sjukskrivningar.

Mot bakgrund av ovanstående önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att ta för att lösa problemen med passkaoset, och kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder mot missbruk av tidsbokningssystemet?