Fråga 2021/22:138 Återställningsstöd 2021 till barn- och ungdomsorganisationer

av Magnus Stuart (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I september i år ställde jag en skriftlig fråga till ministern angående kompensation för uteblivna inkomster under pandemin till Scouterna. Min fråga löd: Vad avser ministern att göra för att Scouterna redan i år ska erhålla kompensation för uteblivna inkomster under pandemin?

Det svar jag fick av ministern nämner inget om hur Scouterna kan kompenseras i år, 2021, för uteblivna inkomster.

Ledarna i våra ungdoms- och friluftsorganisationer gör ett fantastiskt arbete helt ideellt. Under pandemin har många organisationer och då bland annat Scouterna förlorat stora belopp på uteblivna inkomster. Det handlar i första hand om att scoutkårernas inkomstverksamheter varit omöjliga att genomföra, till exempel försäljning i samband med julmarknader och valborgsmässofirande samt uthyrning av lokaler.

Dessa medel är helt avgörande för att kunna genomföra aktiviteter för barn och unga. Intresset för våra ungdomsorganisationer har ökat, och många vill bli medlemmar, vilket är mycket positivt, men en organisation som Scouterna måste nu säga nej till tusentals barn som står i kö. Man måste säga nej på grund av de minskade inkomsterna under pandemin.

Scouterna såväl som andra ungdomsorganisationer bidrar genom sin verksamhet bland annat till att förebygga fysisk och psykisk ohälsa hos barn och unga, ett växande problem som vi sett stegras under pandemin. Dessa organisationer är också oerhört viktiga kugghjul i vårt gemensamma demokratiarbete.

För att kortsiktigt få en lösning på sina kraftigt minskade inkomster har Scouterna efterfrågat ett återställningsstöd för år 2021.

Medel till Scouterna fördelas via MUCF och Kulturdepartementet, medan många av de övriga ungdomsorganisationerna får sina bidrag fördelade via Miljödepartementet. Vi kan konstatera att organisationer som får sina bidrag via Miljödepartementet har erhållit betydligt mer per medlem i pandemistöd än organisationer som bland annat Scouterna, som får sina bidrag fördelade via MUCF och Kulturdepartementet.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Kan ministern utlova någon form av återställningsstöd som utbetalas till Scouterna nu under 2021, som kompensation för de förlorade inkomsterna?