Fråga 2021/22:1375 Ukrainska flyktingars säkerhet

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan Ryssland påbörjade sitt anfallskrig mot Ukraina har miljoner tvingats på flykt i Europa, och vi ser nu den värsta flyktingkrisen i vår närhet sedan andra världskriget. Det råder en stor politisk enighet kring att Sverige ska ta sitt ansvar och bistå Ukraina med vapen och ekonomiskt stöd, samt ukrainare på flykt med tillfälligt uppehälle i Sverige.

Många har redan kommit, och prognoserna talar för att detta mottagande bara är början. Privatpersoner, civilsamhälle och näringsidkare har slutit upp, och överallt växer det fram trygga boendeplatser för de ukrainska flyktingarna. Tyvärr har dock inte alla ukrainska flyktingars tid i Sverige präglats av trygghet.

Flera medier rapporterade nyligen om vad som beskrivits som ”ukrainska kvinnors skräcknatt” i Örebro. Detta efter att ett boende för ukrainska flyktingar bestående av kvinnor och barn tvingats uppleva hur främmande män både försökt, och delvis lyckats med, att ta sig in på deras boende.

Vid tretiden på natten hade, enligt vittnena som Samnytt pratat med, afrikanska män försökt att ta sig in på boendet. På oklart sätt hade de lyckats och började då att banka på dörren in till en ukrainsk kvinna och hennes två små barn. Senare under natten hade en ytterligare grupp med utländska män försökt att ta sig in på boendet, denna gång utan framgång.

För alla svenskar som försöker välkomna de ukrainska kvinnorna och barnen är det naturligtvis oerhört provocerande att män som tidigare migrerat till Sverige nu gör livet otryggt för riktiga flyktingar från Europa.

Mot bakgrund av detta önskar jag fråga statsrådet Anders Ygeman följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att garantera tryggheten för de ukrainska flyktingarna?