Fråga 2021/22:1373 Öresundspendlingen och kravet på försörjning för permanent uppehållstillstånd

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vi vill alla att Öresundsregionen ska integreras så mycket som möjligt så att det verkligen blir en gemensam arbetsmarknadsregion. Sverige och Danmark kan bidra med olika fördelar för att öka tillväxten och skatteintäkterna och därmed förbättra integrationen och välfärden i de båda länderna.

För att få stanna permanent i Sverige krävs ett arbete. Medierna har nyligen beskrivit vilka svårigheter det kan vara att kombinera arbetspendling över Öresund med kraven för ett uppehållstillstånd. De har berättat om Ahlam som erbjöds ett arbete i Danmark, men där Migrationsverket inte kunde ge ett besked om det räckte för att tillgodose kraven på uppehållstillstånd i Sverige. Hon var därför tvungen att avstå från att ta jobbet. Hennes situation är inte unik. Tusentals personer pendlar dagligen till och från arbeten i Danmark. Det är något alla ska ha möjlighet att göra.

Syftet med den migrationspolitiska reformen förra året var att stärka drivkrafterna för alla individer med uppehållstillstånd att bli självförsörjande. Målet med Öresundsregionen är ju att den ska vara en fullt integrerad arbetsmarknadsregion. Det framstår då som orimligt att lagen tillämpas på ett sätt som strider mot såväl nationella som regionala mål om integration och försörjning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att säkerställa att utlänningslagens bestämmelser om självförsörjning ska tillämpas på ett sätt som är enhetligt för alla oavsett om arbetsinkomsterna tjänas in i Sverige eller genom arbetspendling över dagen till Danmark?