Fråga 2021/22:1370 Riskerna för smuggling av vapen från Ukraina till Sverige

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I kölvattnet av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har Ukraina rustat upp den egna befolkningen, och omvärlden har rustat upp Ukraina. Ukraina valde tidigt att beväpna sin civilbefolkning för att stärka försvarsförmågan i landet. Ukrainare utan tidigare erfarenhet av skjutvapen och utan anställning inom den ukrainska militären kan överallt på internet ses beväpnade, och det finns ett flertal videoklipp på hur de informeras om AK-47:ans funktion.

Samtidigt har Sverige och många andra länder bistått Ukraina med militär materiel. Det går inte att ifrågasätta behovet av denna upprustning; den är direkt nödvändig för Ukrainas chanser att försvara sitt land. Dessvärre återfinns dock risken att en del av dessa vapen och denna utrustning förr eller senare hamnar i händerna på fel personer. När så sker kan vapnen transporteras ut ur Ukraina för illegal försäljning i andra länder.

Än i dag är vapen från kriget i det forna Jugoslavien vanligt förekommande bland svenska gängkriminella. Mot bakgrund av den fria rörligheten inom EU och Sveriges bristfälliga gränskontroller är risken stor att vapen som hamnar på villovägar från Rysslands krig i Ukraina kan hamna i händerna på gängkriminella i Sverige. Denna risk torde även regeringen ha identifierat, men frågan är vilka åtgärder som har vidtagits.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit för att minska risken att illegala vapen från Ukraina beväpnar Sveriges gängkriminella?