Fråga 2021/22:1362 Taiwans deltagande i the Leaders Network

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 25 mars deltog utrikesminister Ann Linde i en interpellationsdebatt mot undertecknad. Anledningen till denna var att jag önskade få svar på vilka ambitioner regeringen hade i syfte att stärka samarbetet med Taiwan. Utrikesministern upprepade under sina debattinlägg att regeringen ser positivt på Taiwans deltagande i olika internationella organisationer och samarbeten, samt att man från regeringens sida stöder landet. Några konkreta exempel på hur man stöttat Taiwan framkom dock aldrig. Till synes har det svenska stödet med andra ord stannat vid ord, även om man välkomnat att de deltagit i de forum där icke-stater har en möjlighet att delta.

Undertecknad önskade vid ett par tillfällen få svar på hur det då kommer sig att man inte bjudit in Taiwan att delta i The Leaders Network, som var ett inofficiellt nätverk grundat av statsminister Stefan Löfven. I nätverket har en lång rad stats- och regeringschefer träffats tillsammans med andra högt uppsatta politiker, bland annat FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. De inflytelserika personerna diskuterade bland annat den rådande coronapandemi samt vikten av att stödja Världshälsoorganisationen och Covax i syfte att rädda liv. De diskuterade också behovet av att skydda den globala ekonomin, hur man skulle tackla klimatförändringar, de ökande ojämlikheterna samt att gemensamt ta till vara på de möjligheter som finns att arbeta gemensamt i dessa frågor.

Taiwan, som på de flesta samhällsområden bör betraktas som ett globalt föredöme, hade passat utmärkt i detta forum. Något svar på varför man inte bjudit in dem kom dock aldrig under debatten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde :


Hur kommer det sig att Taiwan inte bjudits in som deltagare till the Leaders Network i syfte att gemensamt med andra länder bidra till en positiv utveckling?