Fråga 2021/22:1360 Beredskapsflygplatser i alla län

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Flyget är viktigt för att hålla ihop Sverige men också för att kunna ta sig ut i världen. Lika viktigt är flyget för att klara av viktiga samhällsfunktioner inom sjukvård, räddningstjänst, polis, försvar med mera.

Sedan pandemin slog till har antalet beredskapsflygplatser utökats i Sverige, och i dag saknar endast ett fåtal län en egen beredskapsflygplats.  

I Gävleborg finns i dag ingen beredskapsflygplats. Tidigare fanns F15 i Söderhamn, men detta lades ned 1998. Flygplatsen finns kvar med landningsbana, och kommunen som i dag äger området har valt att inte exploatera i närheten av flygplatsen. Söderhamns kommun har tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg också i en skrivelse till Infrastrukturdepartementet hösten 2021 påtalat vikten av en beredskapsflygplats i Gävleborg, men har inte fått något svar på detta.

MSB redan har två skogsbrandsdepåer där i dag, och polis- och sjukvårdens flygande resurser nyttjar anläggningen utifrån befintliga förutsättningar och det strategiska läget.

De senaste åren med skogsbränder och pandemin, och nu med de oroligheter som är i omvärlden, så är beredskapsfrågorna och då självklart kopplingen till flyget oerhört viktiga.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:


Avser ministern att verka för att det ska finnas minst en beredskapsflygplats i varje län?