Fråga 2021/22:1346 Kompensation till trafikoperatörer vid ett återinförande av id-kontroller

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 15 mars meddelade Infrastrukturdepartementet att regeringen ämnar föreslå möjlighet till återinförande av id-kontroller på buss, tåg och passagerarfartyg vid resor till Sverige med anledning av förväntade flyktingströmmar från Ukraina.

Tidigare lagstiftning om id-kontroller som antogs under den tidigare flyktingkrisen 2015 var en tillfällig lag som upphört att gälla. Regeringen ämnar avge förslag på en ny tillfällig lag med motsvarande bestämmelser.

Gränskontrollerna och id-kontrollerna som infördes i samband med förra flyktingkrisen 2015–2017 medförde stora förseningar och ökade restider för de mellan 15 000 och 20 000 personer som arbetspendlade mellan Sverige och Danmark. Trafikoperatörerna som ålades att genomföra id-kontroller fick väsentligt ökade kostnader för sitt arbete.

Transittrafiken mellan Danmark och Bornholm genom Skåne drabbades oerhört hårt, och tillgången till Köpenhamns flygplats Kastrup, som är Nordens största, försvårades avsevärt.

För många trafikoperatörer ökade kostnaderna för deras verksamhet då de ålades att genomföra id-kontrollerna inom sin verksamhet.

Då regeringen nu ämnar återinföra en ny tillfällig lag med motsvarande bestämmelser för id-kontroller infinner sig frågan om kompensation till trafikoperatörer som utför kontrollerna.

Exempelvis uppskattar färjerederiet For Sea, som trafikerar sträckan Helsingborg–Helsingör med flera turer i timmen och totalt 130 turer per dag, att deras ökade kostnader på årsbasis skulle landa på cirka 25 miljoner kronor.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer erforderlig kompensation att utgå till trafikoperatörer som ålägges ansvaret att utföra id-kontroller å statens vägnar?