Fråga 2021/22:1345 Bilstöd för vuxna och barn

av Christina Höj Larsen (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För vuxna med funktionsnedsättning eller barn med funktionsnedsättning finns ett särskilt stöd för att kunna förflytta sig, det så kallade bilstödet. Det riktar sig till personer som har stora svårigheter att förflytta sig eller åka kollektivt, men som samtidigt kan köra bil om en sådan anpassas, eller om anpassning av bilen behövs för bilförare med barn med funktionsnedsättning.

År 2017 ändrades lagen om bilstöd med en uttalad förhoppning att modernisera stödet till bilförare med funktionsnedsättning. Lagen fick motsatt effekt, vilket påvisades av en utvärdering från Försäkringskassan 2018. En ogynnsam aspekt av lagändringen styrde funktionsnedsatta till att köpa större och dyrare bilar som kräver färre anpassningar. Sammantaget ledde förändringen till en kraftig minskning av utbetalningen av bilstöd 2017 jämfört med året före lagändringen.

I hopp om att förbättra bilstödet ändrades lagen återigen under 2020. Bland annat skulle det bli möjligt att få anpassningsbidrag för lägre bilar genom att sänka bilens golv, för anordningar som tillhör bilens standardutrustning och att särskilda skäl för anpassningsbidrag endast krävs första gången ett bidrag beviljas för fordon som är äldre än fyra år eller har framförts mer än 6 000 mil. Därutöver höjdes tilläggsbidraget.

Trots ändringarna har lagen fortfarande inte fått effekt. I en utgiftsprognos från Försäkringskassan i februari 2022 framhålls att coronapandemin eventuellt haft en bromsande effekt på bilstödet eftersom det kräver många kontakter för den sökande, både med myndigheter och bilföretag. Samtidigt hörs allt fler oroande röster om att bilköpen blir dyrare. Det tycks framför allt påtvingas av att endast mindre miljöanpassade bilar omfattas av stödet, med en hög årlig fordonsskatt. Människor har därför inte möjligheten att välja en miljövänligare bil som också skulle vara billigare. Dessutom beviljades endast drygt hälften av vad regeringen hade anslagit för bilstöd 2021.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att bilstödet fullt ut gynnar de personer stödet ämnar nå?