Fråga 2021/22:134 Bredbandsutbyggnad i Jämtlands län

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

År 2016 lanserade regeringen ”Sverige helt uppkopplat 2025”. Åtta regioner uppger nu att de inte kommer att nå målet om snabb bredbandsuppkoppling 2025. Ytterligare tre regioner säger att de förmodligen inte kommer att nå målet. En av orsakerna är att det är svårare att dra fiber på glesbygden.

Olönsamhet för operatörerna i de delar av regionerna som är svårare att nå och att de offentliga medlen inte räcker till anges som orsak. Målen kommer därmed ej att uppfyllas.

75 procent av hushållen i Jämtlands län hade i oktober 2020 bredband på minst 100 megabit per sekund, vilket var en ökning med 3 procent sedan 2019. Det är dock en minskning i utbyggnadstakten jämfört med 2019.

I Strömsunds kommun hade endast 52 procent av hushållen snabbt bredband. Liknande siffror återfanns i kommunerna Berg (55 procent) Ragunda (63 procent) och Åre (62 procent).

Utbyggnadstakten går långsamt, och ojämlikheten i landet gällande bredbandsuppkoppling är oacceptabel. Detta påverkar självklart också möjligheter till tillväxt i och utflyttning till landsbygden. Bredband är en samhällsutvecklingsfråga som är viktig för näringsliv, offentlig verksamhet och medborgare och inte minst inför den digitalisering som samhället står inför.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att bredbandsutbyggnaden i Jämtlands län ska påskyndas?