Fråga 2021/22:1337 Coronapandemins effekter på vuxna elevers kunskapsresultat och kompetens efter slutförd utbildning

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Vuxenutbildningens elever påverkades under sin utbildningstid olika allvarligt av samhällets restriktioner. Utbildningsansvariga tolkade restriktionerna olika, och en del elever tvingades genomföra sin utbildning helt på distans medan andra hade möjlighet att närvara fysiskt med pedagog i skolans lokaler. Detta innebar att elever fick en olikvärdig möjlighet att tillgodose sig sin utbildning.

Det har kommit till min kännedom att vissa skolors pedagoger vägrade att utföra undervisningen på plats, vilket innebar att en stor del av den tilltänkta kunskapen inom vissa kurser gick förlorad, detta samtidigt som exempelvis elevens studielån via CSN (Centrala studiestödsnämnden) fortlöpte. Detta är särskilt problematiskt vad gäller utbildning inom praktiska yrken där praktisk erfarenhet är oumbärlig och utgör en betydande del av utbildningen. Utbildningstiden för de drabbade eleverna förlängdes ej (för att nya elever stod på tur till kommande kurser). Det betyder att elever godkänts trots bristande kunskaper inom det nya yrket, vilket i sin tur leder till att de inte är anställbara inom den tilltänkta branschen.

De elever som kommit i kläm under pandemin riskerar alltså att efter avslutad utbildning inneha studieskulder samtidigt som de saknar tillräckliga kunskaper inom det område de lånat medel och utbildat sig till.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Känner ministern till denna problematik, och avser ministern att vidta åtgärder för att dessa skolor identifieras och de drabbade eleverna på något sätt kompenseras för en bristfälligt genomförd utbildning?