Fråga 2021/22:1336 Coronapandemins effekter på elevers kunskapsmål

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Samhällets restriktioner under en del av coronapandemin betydde hemmastudier för många elever. En del elever hade inga problem att genomföra studierna på egen hand, många hade också föräldrar som arbetade hemifrån och kunde hjälpa till med både skolarbete och att upprätthålla goda rutiner. Andra klarade inte av att själva ansvara för sina hemstudier och hade kanske heller inte några vuxna hemma som kunde stötta dem. Studiesituationen och chansen att tillgodose sig kunskap har därmed sett helt olika ut för hemmastuderande elever.

Detta har inneburit att vissa elever förlorat kunskap och tappat placeringar på betygsskalan, vilket i sin tur medför att exempelvis slutbetyget blivit betydligt sämre. I värsta fall har den slutliga sammanlagda poängen blivit för låg för att söka önskad gymnasie- eller högskoleutbildning. Pandemins effekter kan alltså allvarligt ha raserat ungdomarnas framtidsdrömmar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Hur avser statsrådet att agera för att skolor på bästa sätt upprätthåller elevers ambitioner och kunskapsmål vid en samhällskris?