Fråga 2021/22:1333 Resursförstärkningar gentemot landets länsstyrelser

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Ida Karkiainen (S)

 

Landets 21 länsstyrelser utgör den svenska statens civila beredskapsorganisation på regional nivå. Länsstyrelsernas uppdrag är att hantera uppkomna krissituationer och att bygga upp det civila försvaret.

Min bild är att landets länsstyrelser i varierad grad har aktiverat sig med anledning av det ryska överfallet på Ukraina, ett överfall som innebär att i dag är över 1 miljon människor på flykt och att säkerhetsläget i Sveriges absoluta omgivning ändras snabbt. En följd av kriget är ju förutsedd global brist på livsmedel etcetera.

På en tidigare fråga till civilministern med lydelsen ”vilka konkreta uppgifter och uppdrag har regeringen med anledning av detta beslutat ge landets 21 länsstyrelser?” svarar civilministern bland annat följande: ”Den 10 mars 2022 beslutade regeringen att ge länsstyrelserna i uppdrag att inom ramen för det regionala geografiska områdesansvaret regelbundet komma in med underlag till Regeringskansliet med anledning av den ryska invasionen av Ukraina och den påverkan den får på det svenska samhället. I uppdraget ingår också att samordna sådan informationsinhämtning från kommuner och regioner som andra statliga myndigheter genomför med anledning av omvärldsläget. Den 11 mars beslutade regeringen också om att uppdra åt länsstyrelserna att göra en inventering av befintliga lokaler, anläggningar och även andra enklare boendeformer som kan användas som tillfälliga boenden på såväl kort som något längre sikt.”

Det är bra att regeringen aktiverat sig och sin regionala statliga organisation.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ida Karkiainen:

 

Med anledning av de uppdrag som regeringen så här långt givit landets länsstyrelser att följa vår omvärldssituation, uppdrag som kan förutses vara både långvariga och komma att växa i omfattning, vilka resursförstärkningar i syfte att möjliggöra en uthållig insats samt ge förutsättning att länsstyrelsernas ordinarie verksamhet inte påverkas har regeringen vidtagit gentemot landets länsstyrelser?