Fråga 2021/22:1330 Biotopskydd

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Länsstyrelsen i Kalmar län har hemställt till regeringen om undantag för odlingsrösen och grindöppningar från biotopskyddet och samtidigt informerat regeringen om en regional tillämpning för flytt av stenmurar och öppna diken.

Kalmar län är ett av Sveriges viktigaste områden för livsmedelsproduktion. Samtidigt är odlingslandskapet i delar av länet småbrutet och stenbundet, särskilt i de inre delarna och på Öland. Det innebär att det finns en mycket rik förekomst av biotoper i form av bland annat stenmurar och odlingsrösen. Detta är i grunden positivt för den biologiska mångfalden och bidrar till länets unika natur- och kulturvärden. Samtidigt omöjliggörs i många fall ett rationellt brukande av åkermarken.

Det finns i delar av länet ett mycket stort behov av rationalisering för att jordbruket ska kunna fortsätta att utvecklas och bidra till målen i livsmedelsstrategin, både den regionala och den nationella. Biotopskyddet i dess nuvarande utformning riskerar att bli kontraproduktivt genom att just de livsmiljöer som ska skyddas försvinner om åkermarken inte längre brukas.

I Kalmar län finns mot bakgrund av ovanstående, samt den dramatiska kostnadsutveckling svensk livsmedelsproduktion utsätts för till följd av världsläget, ett överhängande och reellt hot att värdefull åkermark kan komma att överges, att betesdriften upphör på naturbetesmarker med höga biologiska och kulturhistoriska värden och att intresset för generationsskifte mellan lantbrukare minskar. Statens regionala företrädare, länsstyrelsen i Kalmar län, bedömer därför att en regional tillämpning av biotopskyddet är helt nödvändig. Man menar att biotopskyddets syfte och länets rika natur- och kulturvärden kan upprätthållas även vid förändringar i enlighet med hemställan

Den uppkomna situationen efter den ryska invasionen av Ukraina med påföljande risk för att uppemot 30 procent av den globala spannmålsproduktionen försvinner gör läget akut.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

När och på vilket sätt avser statsrådet och regeringen att tillmötesgå hemställan angående undantag för odlingsrösen och grindöppningar från biotopskyddet i Kalmar län?