Fråga 2021/22:1328 Insatser för att stödja Sveriges ryttare

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De skenande drivmedelspriserna och de oerhört höga elpriserna medför att det ser mörkt ut för ridsportens framtid. Ökade drivmedelskostnader för våra lantbrukare kommer i förlängningen att innebära ökade priser på grovfoder till hela hästnäringen och alla våra ridskolor i Sverige. De höga elpriserna innebär såklart också enormt höga kostnader för hästnäringen.

Hästen spelar en viktig roll såväl ur ett samhällsperspektiv som för den enskilda individen. 360 000 hästar gör Sverige till ett av de hästtätaste länderna i Europa. 500 000 personer rider regelbundet och ytterligare 500 000 människor har regelbunden kontakt med hästar. Ridsporten är Sveriges tredje största ungdomsidrott. Ridsporten har näst högst andel kvinnor (92 procent) av alla Sveriges idrottsförbund och är en av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning. Nu med alla ökande kostnader kan det innebära enorma svårigheter för Sveriges hästnäring och ridsport, då de priserna naturligtvis måste täckas och det då kommer drabba ryttare i ridskolor med alltför höga lektionspriser, vilket kan medföra att det inte längre är en idrott för alla då det helt enkelt kan bli för dyrt för många att rida.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Har statsrådet för avsikt att initiera förslag som kan innebära insatser för att stödja Sveriges ryttare i den svåra kris som de är i och ytterligare kan komma drabbas av med anledning av de skenande el- och drivmedelspriserna?