Fråga 2021/22:1325 Kostnader för utbyggnad av stamnät till havs

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I den senaste systemutvecklingsplanen för Svenska kraftnät redogör man för att investeringsvolymen under perioden 2022–2031 kommer att uppgå till närmare 100 miljarder kronor. Det är ett mycket omfattande investeringsbehov som kommer att ha en betydande påverkan på affärsverkets kostnader och som drivs på av den förda energipolitiken från regeringens sida.

I systemutvecklingsplanen framgår även att vi står inför betydande avgiftshöjningar, där effektavgiften för åren 2026–2031 beräknas behöva öka med totalt cirka 30 procent samtidigt som avgifterna från balansansvariga parter bedöms öka med cirka 65 procent under perioden 2022–2025.

Under föregående år lade regeringen fram ett förslag om att bygga ut stamnätet till havs, i stället för att gå vidare med ett förslag om slopade anslutningsavgifter för havsbaserad vindkraft. Detta trots att det saknas såväl regionnät som konsumenter till havs, vilket utgör en förtäckt subvention. Detta har man nu även instruerat Svenska kraftnät att arbeta med, och där jobbar man nu med hur anslutningar av havsbaserad elproduktion ska gå till utifrån de direktiv man har fått.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Har regeringen analyserat vad kostnaderna för detta initiativ uppgår till?