Fråga 2021/22:1319 Väntetider för pass

av Hans Wallmark (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen nås vi av rapporter att det är mycket långa väntetider för att få nytt pass. På sina håll uppges det att man kan få vänta i månader. Personer som har flera månader kvar på sina pass har den senaste veckan fått jaga rätt på de sista kvarvarande tiderna i andra delar av Sverige för att vara säker på att sommarens resa med familjen faktiskt kan genomföras.

Detta är inget nytt problem. Redan 2016 lyfte jag frågan. Statsrådet Ygeman svarade då att han utgår från att Polismyndigheten vidtar de åtgärder som krävs och att han kommer att följa polisens arbete i frågan. Jag vet inte hur väl detta följdes upp av statsrådet, för ett år senare, 2017, var det tyvärr dags igen. Nya rapporter om upprörda medborgare som möttes av bristfällig offentlig service och långa väntetider för nya pass. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svarade då att ett arbete pågår med ett nytt tidsbokningssystem och att det kommer att bli bättre givet de stora resursförstärkningar som tillförs Polismyndigheten.

Nu är vi alltså här igen. Oavsett vilka investeringar och åtgärder regeringen tycks genomföra kan en svensk medborgare inte på ett enkelt sätt och inom rimlig tid förnya den identitetshandling som behövs för att kunna företa en resa utom EU:s gränser – men även inom EU:s gränser i de fall denna typ av id-handling behövs.

Och som om detta inte var illa nog rapporteras det dessutom om att det uppstått en svart marknad där bokade tider säljs till högstbjudande i sociala medier. Polisen menar att det snarast rör sig om ett moraliskt fel än ett brott men att man ser över problemet. Detta till trots så kan vi ju konstatera att allt inte står rätt till. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Finns det någon ambition från ministerns sida att erbjuda befolkningen en bättre samhällsservice när det gäller passhanteringen än att det på många ställen i landet nu ska ta ett halvår för att få ett pass?