Fråga 2021/22:1318 Skyddsrum för funktionshindrade

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

DHR (delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet) uppmärksammar i en debattartikel problematiken för den som har ett funktionshinder att få tillgång till de livsviktiga skyddsrummen. DHR skriver följande i Altinget: 

”När ett djupt orättfärdigt krig startas i vårt närområde dyker många bilder upp för oss. Vi ser framför oss exakt hur det är på gatorna, i lägenheterna, i skyddsrummen. Vi kan höra det oroliga mumlandet, barnens gnyenden och de förfärade skriken. Vi kan höra flyglarmen, explosionerna och krevaderna. Vi kan se människorna, kvinnorna, barnen – rädslan i deras ansikten, paniken i deras ögon. Inte så många ser människorna i rullstol, med kryckor, med olika sorters rörelsebegränsningar eller andra funktionsnedsättningar. I kontakter med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har vi fått veta att dagens skyddsrum är utformade för att klara en tryckvåg från en 250 kilos bomb, skydda mot joniserande strålning, stridsgaser och raslaster – vilket begränsar möjligheten att tillgänglighetsanpassa skyddsrummen. Till exempel måste de vara utrustade med höga trösklar. Men redan i dag finns olika typer av enkla ramper, till exempel utfällbara på bussar. Vi ser att myndigheterna helt enkelt missat funktionsrättsperspektivet i krisberedskapsarbetet.”

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Delar ministern uppfattningen att det finns brister i skyddsrum för personer som är beroende av rullstolar och andra hjälpmedel, och vad avser i så fall ministern att vidta för åtgärder för att komma till rätta med bristerna?