Fråga 2021/22:1317 Underminering av sanktionerna mot Ryssland

av Anders Österberg (S)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Jag vill tacka statsrådet för svaret på min skriftliga fråga 2021/22:1218.

Jag är stolt över att regeringen så tydligt tar avstånd från Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Dessutom är det ett mycket bra klargörande av statsrådet i svaret när han skriver: ”Regeringen betraktar inte längre Ryssland som en handelspartner. Syftet med sanktionerna är få till stånd en förändring av Rysslands agerande.” 

Jag delar också statsrådets uppfattning när han i svaret skriver att många svenska företag delar regeringens uppfattning och att regeringen stöder svenska företag när de begränsar eller upphör med sin verksamhet i Ryssland. ”Från regeringens sida är vi stolta över de svenska företagen som uttryckt starkt stöd för åtgärderna”, svarar statsrådet, och det är bra. Men den här nya frågan handlar om de företag som inte uttrycker stöd för åtgärderna eller indirekt försöker att undgå sanktionerna.

”Name and shame” är en lista på företag som visar hur olika företag valt att agera i samband med sanktionerna. I listan så finns det en ”hall of shame” med företag som vägrar att dra sig ur Ryssland och därmed anklagas för att finansiera Putins krig. I den här sistnämnda kategorin finns bland annat det svenskägda företaget Oriflame. Yaleprofessorn Jeffrey Sonnenfeld som har upprättat listan på företagen säger att de här företagen agerar på ett sätt som undergräver ”hela idén med sanktionerna”. Dessutom förekommer medieuppgifter om ett annat svenskt företag som kringgått sanktionerna genom uppköp via en underleverantör.

Samtidigt som den här frågan skrivs kommer det uppgifter om att en skola med upp emot 400 flyktingar har bombats. Under de veckor som kriget har pågått har tusentals civila människor dödats, och miljoner är på flykt. Dessutom har de ryska styrkorna inte uppnått några större framgångar, vilket troligen gör att de kommer bli än mer brutala i sin strategi och taktik. Jag har kunnat följa hur den ryska militära strategin har vart i Syrien, och det finns en del som tyder på att de kan tillämpa motsvarande strategi i Ukraina.

Det ryska agerandet är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet och ett brott mot internationell rätt. Europa befinner sig i en exceptionell situation som kräver exceptionella beslut.

Ukraina försvarar inte bara sina egna gränser just nu. De försvarar hela Europa. Då borde även svenska företag se till att åtminstone inte vara med och bidra till att finansiera Putins krig. Direkt. Eller indirekt.

Därför blir min fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Hur avser ministern att agera mot de svenska företag som direkt eller indirekt försöker underminera sanktionerna?